Top Horizontal Menu
Categories Title Background
Cart Background
Product Name Color
Price Color
NEW label Background
SALE label Background
Button Background
Reset

Hide this block from Back-office after setting colors.

Potrawy na święta - poznaj najlepsze przepisy na bazie filtrowanej wody!

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie, czas poszukać ciekawych i smacznych przepisów na świąteczne potrawy. Jakość składników ma znaczenie, podobnie jak jakość samej wody, na której wiele dań jest przygotowywanych. Poznaj ciekawe przepisy na świąteczne potrawy i sprawdź, dlaczego jakość wody przy ich przyrządzaniu ma znaczenie!

Czas przed świętami to przede wszystkim okres wzmożonych przygotowań. Szykujemy prezenty, o których pisaliśmy w artykule: Eko prezent pod choinkę - najlepsze pomysły!, ozdabiamy domy, ale to także czas przygotowania potraw na świąteczny stół dla nas samych i naszych najbliższych. Chcemy, aby wszystko wyszło perfekcyjnie i było najwyższej jakości. To można osiągnąć między innymi dzięki wodzie o odpowiednich parametrach. Dlaczego to takie ważne?

Dlaczego warto używać uzdatnionej wody?

Jak powszechnie wiadomo, im lepszych składników użyjemy, tym lepsze efekty związane z gotowaniem powinniśmy osiągnąć. Ważna jest nie tylko jakość mąki, dodawanych przypraw, warzyw, owoców, mięs, ale także i wody, która bardzo często jest wykorzystywana w procesie gotowania.

Wysoki stopień twardości wody, a także chlor i jego pochodne to dwa najczęściej występujące kłopoty związane z jakością wody, które mają ogromny wpływ na wygląd oraz smak i zapach podawanych dań. O twardej wodzie dowiecie się więcej z artykułu: Twarda woda - co to za zjawisko? Szczegółowe informacje o chlorze w artykule: Chlor w wodzie z kranu - czy to powód do niepokoju?

Do gotowania

Duża ilość minerałów w twardej wodzie może mieć niekorzystny wpływ nie tylko na wygląd, ale również na strukturę dań. Wapń i magnez wytrącają się z wody, tworząc osady i opiłki w zupach, sosach, napojach. Dodatkowo niektóre rodzaje warzyw po gotowaniu oraz blanszowaniu tracą swój naturalny kolor. Wyglądają na mało apetyczne, pozbawione właściwego smaku i aromatu. Twarda woda bogata w składniki mineralne potrzebuje znacznie więcej czasu, aby się zagotować. Podobne skutki daje chlor oraz jego pochodne.

Do pieczenia

Nieodpowiednia jakość wody ma równie duży wpływ na pieczone przysmaki, jak choćby ciasta i ciasteczka. Spore ilości jonów wapnia i magnezu zawarte w twardej wodzie mogą zmieniać strukturę glutenu zawartego w mące. Oprócz tego mogą także niekorzystnie wpływać na konsystencję drożdży. Duże stężenia manganu i wapnia mogą doprowadzić do tego, że ciasto stanie się gumowate i ciężkie.

Do picia

Woda o wysokim stopniu twardości, w której dodatkowo wyczuwalny jest chlor nie pozostawia najlepszych odczuć smakowych. Wszystkie przygotowywane na niej napoje gorące i zimne nie będą pozostawiały po sobie odpowiedniego posmaku. Kawy i herbaty mogą nie być aromatyczne i pozostawiać po sobie spory osad na naczyniach. Kłopotem są także oleiste plamy na wystudzonych napojach.

Świąteczne przepisy

Z wymienionych wyżej względów najlepiej używać wody wysokiej jakości, miękkiej, pozbawionej chloru i innych substancji niekorzystne wpływających na stan potraw. Oto, co możemy przyrządzić przy zastosowaniu uzdatnionej wody!

Kompot z suszu

Składniki: 4 litry uzdatnionej wody, kilka łyżek cukru do smaku, kilogram pokrojonych, suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki, morele, dodatkowo do doprawienia: cynamon, goździki, anyż, skórka pomarańczy, świeże jabłko, sok z cytryny

Przygotowanie: Umyć owoce suszone i włożyć do dużego garnka. Zalać filtrowaną wodą i pomoczyć około pół godziny. Wraz z owocami do garnka można włożyć laskę cynamonu, goździki, anyż, skórkę z pomarańczy. W kolejnym etapie całość należy zagotować i dodać cukier. Potem gotować na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut aż owoce zmiękną. Jabłko pokroić w ósemki i na koniec gotowania dodać do kompotu. Dodatkowo doprawić jeszcze sokiem z cytryny. Ugotowany odstawić jeszcze na około 2-3 godziny

Barszcz czerwony

Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 1,5 litra uzdatnionej wody do przygotowania bulionu warzywnego, marchew, por, pietruszka, zakwas z buraków, pół szklanki wody z moczonych grzybów suszonych, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, liść laurowy, szczypta soli i cukru

Przygotowanie: 20 gram suszonych grzybów zalać niecałą szklanką wody. Potrzymać kilka godzin do namoknięcia, następnie odcedzić. Można je wykorzystać do innych dań bądź dodać do barszczu. Z wody, pietruszki, pora, marchwi należy przygotować bulion. Do niego dodać pokrojone w plasterki buraki. Do bulionu dorzucić ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz liść laurowy. Zupę należy gotować około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie składniki należy odcedzić Dodatkowo barszcz należy przecedzić przez sitko. Do wywaru należy dodać szklankę zakwasu. Ponadto dodać wodę pozostałą po suszeniu grzybów. Dopraw barszcz solą i cukrem oraz pieprzem.

Zupa z kapusty z grzybami

Składniki: 2-litrowy słoik kiszonej kapusty (najlepsza będzie własnej roboty), 2 garści suszonych grzybów, 1,5 litra wywaru przyrządzonego na bazie warzyw oraz uzdatnionej wody, cebula, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz do doprawienia według uznania

Przygotowanie: Suszone grzyby należy zalać około 0,5 litra wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie należy je odsączyć, jednak zachować wodę. Następnie grzyby trzeba pokroić. Kapustę wraz z sokami należy przełożyć do dużego garnka, zalać bulionem oraz wodą, która pozostała po suszeniu grzybów. Dodać liść laurowy, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. W kolejnym etapie wszystko należy doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, połowicznie przykryć pokrywą i gotować jeszcze przez około 20 minut. Po tym czasie dodać suszone grzyby oraz zarumienioną cebulkę. Wszystko dusić jeszcze około 30-40 minut. Na koniec zupę należy doprawić do smaku.

Sposoby na wodę najwyższej jakości

Uzyskanie wody najwyższej jakości wcale nie musi być trudne i skomplikowane! Wystarczy właściwie dobrać system uzdatniania wody do swoich potrzeb, by cieszyć się wodą wysokiej jakości do przyrządzania potraw, ale nie tylko. Poznajcie najlepsze propozycje urządzeń do uzdatniania wody, dzięki którym ta stanie się naprawdę smaczna i nie będzie miała negatywnego wpływu na finalny wygląd i smak potraw.

Filtr kuchenny

Niewielką propozycją, która może posłużyć uzdatnianiu wody, a przy tym zmieści się nawet w niewielkiej przestrzeni, jest filtr kuchenny. To idealny sposób na pozyskiwanie wody nie tylko przeznaczonej do spożycia, ale również uzupełniania domowego AGD, ale przede wszystkim obróbki termicznej. Taka woda idealnie nadaje się do przyrządzania dań i napojów gorących, o czym pisaliśmy między innymi w artykule: Popularne systemy do filtracji wody w kuchni

Przy wodzie mało i średnio zanieczyszczonej, czyli między innymi wodociągowej, dobrą propozycją może być ultrafiltracja. To niewielkie urządzenia, które wodę uzdatniają na bieżąco. Nie posiadają zbiornika na magazynowanie wody. Do działania potrzebna jest jedynie siła ciśnienia w instalacji. Ultrafiltracja pozostawia w wodzie naturalnie występujące minerały. Więcej na temat tych filtrów kuchennych w artykule: Wszystko, co musisz wiedzieć o ultrafiltracji

Jednym z ciekawszych przykładów tych filtrów kuchennych jest Ecoperla Profine POU, której w filmiku:

Jeśli szukasz filtra kuchennego, który oczyści wodę z bardzo dużą dokładnością, a przy okazji wzbogaci ją w cenne składniki w takich ilościach, jakich potrzebujesz, dobrym wyborem będzie odwrócona osmoza, o której szczegółowe informacje znajdziecie tutaj: Odwrócona osmoza jako proces - skąd się wzięła? Na czym polega? Do wyboru jest bardzo dużo możliwości.

Jedną z ciekawszych opcji stanowi odwrócona osmoza Ecoperla Rosa, która jest w stanie zapewnić wodę idealnie oczyszczoną, która nie pozostawi po sobie osadu i będzie idealna do obróbki termicznej. Dzięki wkładowi rewitalizującemu Ecoperla Elixir woda jest dodatkowo wzbogacana w magnez oraz wolny wodór, o czym w recenzji:

Zmiękczacz wody i kolumna węglowa

Jeśli potrzebne jest uzdatnianie wody na cały dom i chcemy, aby dokładnie oczyszczona woda była dostępna niezależnie od miejsca poboru, rozwiązaniem może być zestaw składający się z kolumny węglowej oraz zmiękczacza wody. O takim połączeniu pisaliśmy już między innymi w artykule: Zmiękczacz wody i filtr z węglem aktywnym - połączenie idealne!

Ostatnimi czasy takie właśnie stacje uzdatniania wody cieszą się bardzo dużą popularnością. Woda uzdatniona za pośrednictwem tych urządzeń jest przede wszystkim miękka, nie pozostawia po sobie osadów, do tego jest przyjazna skórze, o idealnych właściwościach organoleptycznych.

Zmiękczacz wody redukuje stopień twardości. Więcej o działaniu i całym procesie przeczytacie w artykule: Po co dosypywać sól do zmiękczacza wody? oraz Żywica jonowymienna w zmiękczaczu wody - co warto wiedzieć? Z kolei kolumna węglowa jest w całości wypełniona węglem aktywnym, który usuwa z wody substancje odpowiedzialne za redukcję smaku, zapachu i barwy wody, związki toksyczne, pestycydy. Szczegółowe informacje w artykule: Kiedy warto zdecydować się na kolumnę węglową?

Jakie urządzenia najlepiej wybrać? Dobrą inwestycją będzie kolumna węglowa Ecoperla Carbotower. Posiada wysokiej klasy węgiel kokosowy, który charakteryzuje się dużą trwałością oraz dokładnością oczyszczania wody. Do tego oczywiście odpowiednio dobrany zmiękczacz wody. Jaki model będzie najlepszy? Na to pytanie odpowiedzieliśmy już w artykule: Jak wybrać idealny zmiękczacz wody do domu? Najciekawsze propozycje znajdziecie natomiast w artykule: Zmiękczacze wody - co mamy do wyboru?

Kompaktowy zmiękczacz wody z węglem aktywnym

Jeśli w domu nie ma miejsca na instalację zestawu składającego się ze zmiękczacza wody oraz kolumny węglowej, dobrym sposobem na uzyskanie idealnej wody w całej instalacji może być kompaktowy zmiękczacz wody z węglem aktywnym. Przykładem takiego produktu jest Ecoperla Hero.

To niewielkie urządzenie, które zmieści się nawet we wnęce. Złoże wewnątrz to dwie warstwy. Pierwszą z nich stanowi 10 litrów wysokiej klasy węgla aktywnego impregnowanego srebrem. Dzięki niemu woda jest pozbawiana chloru, jego pochodnych, substancji toksycznych, substancji odpowiedzialnych za zmianę smaku, zapachu oraz barwy wody. Ponadto węgiel aktywny wspomaga działanie żywicy jonowymiennej. Tej w Ecoperla Hero jest 30 litrów. To złoże monosferyyczne, które doskonale radzi sobie z redukcją jonów odpowiedzialnych za tworzenie wysokiego stopnia twardości wody. Podczas regeneracji warstwy złóż nie mieszają się ze sobą.

Kompaktowe zmiękczacze wody z węglem aktywnym zapewniają podobne efekty, jak zestawy składające się z kolumny węglowej w połączeniu ze zmiękczaczami wody. Uzdatniona woda świetnie sprawdzi się nie tylko w celach spożywczych i do gotowania, ale między innymi także do: prania, sprzątania, kąpieli, zasilania domowego AGD oraz całej instalacji w domu.

Smacznie na święta

Święta to między innymi spotkania przy wspólnym, rodzinnym stole. Warto zadbać, aby dania na świątecznym stole były jak najsmaczniejsze, aromatyczne i wyglądały apetycznie. Przyrządzanie na uzdatnionej wodzie zapewnia właśnie takie efekty, a zastosowany system uzdatniania wody posłuży i przyniesie wodę najwyższej jakości nie tylko od święta.

Komentarze (1)

    • Kasia
    • 2020-12-23 14:49:23
    Oj tak, to prawda - dobra filtrowana woda to jest to przy gotowaniu :) Osobiście używam osmozy, polecam :)

Nowy komentarz

arrow_upward