- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 2613 odwiedzin
- comment 4 komentarzy
Systemy ultrafiltracji coraz częściej są na ustach osób poszukujących idealnego filtra kuchennego do domu. Stają się równie rozpoznawalne, co odwrócona osmoza, a przy tym doceniane głównie przez osoby, poszukujące naprawdę ekologicznych rozwiązań do swojego domu. Czym dokładnie jest ultrafiltracja i w jaki sposób działa?
Zainteresowanie filtrami kuchennymi rośnie!
Filtry kuchenne stają się podstawowym wyposażeniem w wielu polskich domach. Użytkownicy doceniają je z wielu powodów! Najważniejsze? Przede wszystkim najszybszy i najprostszy sposób na wodę spożywczą naprawdę wysokiej jakości, dostępna w każdych ilościach, o każdej porze dnia. Woda idealnie nadaje się także do obróbki termicznej, przemywania warzyw, owoców, delikatnych powierzchni. Filtry kuchenne są coraz częściej wybierane zamiast wody butelkowanej! Są uznawane za znacznie bardziej przyjazne środowisku pod wieloma względami. Przeczytaj więcej w artykule: Jak ograniczyć odpady w domu? Czyli kilka słów o filozofii zero waste. Ponadto pomagają zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, o czym w filmiku od polskiej marki Ecoperla:
Czym jest ultrafiltracja?
Ultrafiltracja to niewielki, przepływowy filtr kuchenny, napędzany siłą ciśnienia z instalacji. Jest przeznaczony do montażu pod zlewozmywakiem. Każda ultrafiltracja posiada dedykowaną membranę ultrafiltracyjną oraz wkłady, najczęściej trzy. Membranę poprzedza wkład mechaniczny, który zabezpiecza ją przed przenikaniem cząstek stałych oraz wkład z węglem aktywnym do poprawy właściwości organoleptycznych oraz eliminacji chloru. To bardzo wygodne, proste w montażu rozwiązanie przeznaczone do wody mało oraz średnio zanieczyszczonej. Idealnie sprawdzi się w celu doszlifowania jakości wody wodociągowej oraz ewentualnie dopasowania wody pitnej do swoich oczekiwań, jeśli w domu już funkcjonuje centralna stacja uzdatniania wody.
Zalety ultrafiltracji
Oto najważniejsze korzyści, które daje użytkowanie systemu ultrafiltracji w swoim domu:
Ekologiczna – systemy ultrafiltracji powinny zostać szczególnie docenione przez tych, którzy kochają dbać o środowisko i chcą wprowadzać do swojego domu ekologiczne rozwiązania. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy się spokojnie przerzucić z wody butelkowanej na filtrowaną, co sprawia, że ograniczymy ilość odpadów produkowanych w domu. Przyczyniamy się też do zmniejszenia śladu węglowego i środowiskowego. Ponadto nie ma odrzutu do kanalizacji – cała woda jest uzdatniana.
Ekonomiczna – ultrafiltracja jest filtrem kuchennym, który użytkownicy doceniają za naprawdę niskie koszty eksploatacyjne! Właściwie to wystarczy tylko raz do roku (lub zgodnie z zaleceniami producenta) wymienić wkłady filtracyjne, by cieszyć się wodą naprawdę dobrej jakości. Ponadto nie ma tu mowy o odrzucie do kanalizacji, więc ile wody zużyjemy do picia, tyle dokładnie za nią zapłacimy. Zamieniając wodę butelkowaną na filtrowaną również oszczędzamy! Woda jest dostępna w każdych ilościach i o każdej porze. Butelkowana natomiast sporo kosztuje, a główną część ceny stanowi samo opakowanie. Więcej w artykule: Woda z kranu czy z butelki? Skąd pobierać wodę pitną?
Zajmuje mało miejsca – systemy ultrafiltracji nie posiadają żadnego dodatkowego zbiornika na magazynowanie wody. Te filtry są konstruowane w taki sposób, aby zajmowały możliwie jak najmniej miejsca. Zmieszczą się dzięki temu nawet w naprawdę małych przestrzeniach i częściowo zapełnionych szafkach. To świetne rozwiązanie do niewielkich kuchni w blokach
Uzdatnia wodę na bieżąco – ultrafiltracja uzdatnia całą wodę na bieżąco! Nie ma odrzutu do kanalizacji. Kiedy tylko odkręcimy kurek, woda zaczyna przepływać przez kolejne wkłady filtracyjne i dokładnie oczyszczona jest gotowa do picia! Na smaczną wodę nie trzeba długo czekać!
Łatwa w montażu – systemy ultrafiltracji są jednymi z najłatwiejszych w montażu filtrów kuchennych. Nie ma odrzutu do kanalizacji! Wystarczy jedynie podłączyć do wejścia wody oraz wylewki, którą trzeba zainstalować w blacie. Wszystkie akcesoria montażowe i instrukcja obsługi znajdują się w zestawie wraz z urządzeniem
Pozostawia naturalne minerały w wodzie – membrana ultrafiltracyjna nie usuwa z wody bardzo drobnych jonów, a do tej grupy należą składniki mineralne. Przez membranę ultrafiltracyjną są więc przepuszczane między innymi: sód, magnez, wapń, potas. To oznacza, że po uzdatnianiu w wodzie pozostają wszystkie pierwotnie i naturalnie występujące w niej minerały. Ultrafiltracja będzie dobrą alternatywą dla tych, którzy nie chcą wzbogacać wody w składniki z pomocą mineralizatora, ale jednocześnie surowa woda płynąca z ich kranów jest dobra pod względem jakości.
Woda o dobrych walorach – dzięki połączeniu wegla aktywnego z membraną ultrafiltracyjną woda odzyskuje naprawdę dobry smak, właściwy neutralny zapach oraz barwę. Swoim właściwościami woda uzdatniona przez ultrafiltrację dorównuje wodzie butelkowanej bądź nawet ją przewyższa. Jest idealna, by zaspokoić pragnienie i zadbać o właściwe nawodnienie organizmu, o którym było już w artykule: Czy prawidłowo nawadniasz swój organizm?
Jak właściwie działa ultrafiltracja?
Ultrafiltracja, podobnie jak odwrócona osmoza, jest procesem membranowym. Do działania niezbędne jest ciśnienie z instalacji. Surowa woda przepływa przez specjalnie zaprojektowaną membranę ultrafiltracyjną z odpowiedniej wielkości porami, przez które jest w stanie przecisnąć się tylko część cząsteczek. Większość membran ultrafiltracyjnych usuwa zanieczyszczenia takie jak: cząsteczki o dużej masie molekularnej, duże cząsteczki koloidalne, nieorganiczne i organiczne polimery, bakterie, wirusy, cysty. Membrana ultrafiltracyjna jest bardzo wrażliwa na jony wapnia i magnezu. Im wyższa twardość wody surowej, tym większe prawdopodobieństwo przedwczesnej utraty żywotności i potrzeby wymiany na nową. Przy wodzie twardej i bardzo twardej jest to więc nieopłacalny system. Za to idealny do kompletu ze zmiękczaczem wody.
Warto pamiętać, że membrana ultrafiltracyjna nigdy nie występuje sama. Zazwyczaj towarzyszą jej inne wkłady, wstępne, by ją chronić, poprawiać jakość wody i sprawiać, by była jak najbardziej trwała. Najczęściej jest to wkład wstępny oraz wkład z węglem aktywnym, o których już pisaliśmy wyżej.
Lepsza niż odwrócona osmoza?
Właściwie to trudno porównać ze sobą ultrafiltrację i odwróconą osmozę. Mimo że oba należą do kategorii filtrów kuchennych, to jednak ich działanie ma ze sobą niewiele wspólnego. Membrana osmotyczna jest w stanie usuwać jony o wielkości nawet 0,0005 mikrona, z kolei ultrafiltracyjna tylko do wielkości 0,1 mikrona. Oba urządzenia mają nieco inne zastosowania, sprawdzą się w innych sytuacjach, mają zupełnie różne cechy charakterystyczne.
W niektórych sektorach przemysłu ultrafiltracja jest wykorzystywana jako proces wstępny przed odwróconą osmozą. W przypadku gospodarstw domowych warto rozpatrzeć wszystkie za i przeciw każdego z tych rozwiązań i na tej podstawie wybrać najlepsze i najbardziej adekwatne do oczekiwań. Dokładne zestawienie znajdziecie w artykule: Popularne systemy do filtracji wody w kuchni
Systemy ultrafiltracji - najciekawsze propozycje
Co prawda systemy ultrafiltracji nie występują jeszcze w tak szerokiej gamie jak systemy odwróconej osmozy, jednak można znaleźć kilka bardzo interesujących i przemyślanych propozycji od znanych i cenionych producentów. Oto kilka z nich:
Ecoperla Profine POU 2
Ecoperla Profine POU 2 jest systemem, który w ofercie polskiej marki Ecoperla pojawił się stosunkowo niedawno. To dwuetapowa ultrafiltracja,\która swoje działanie opiera o wkład z węgla aktywnego impregnowanego srebrem oraz membrany ultrafiltracyjnej o dokładności 0,1 mikrona. To urządzenie wykonane z dbałością o najdrobniejsze szczegóły świetnie sprawdzi się w gospodarstwach domowych, gdzie już funkcjonuje centralna stacja uzdatniania wody. Stanowi jej idealne dopełnienie i sprawia, że woda pitna staje się naprawdę smaczna, a smakowi, zapachowi i barwie nie można nic zarzucić. Idealnie sprawdzi się w zestawie ze zmiękczaczem wody. To wygodny sposób na doszlifowanie jakości wody i pełne dostosowanie do swoich oczekiwań.
Ecoperla Profine POU 3
Druga propozycja to trzyetapowy system ultrafiltracji, należący do tej samej serii Ecoperla Profine POU. Tu dodatkowy etap stanowi wstępny filtr mechaniczny, który dodatkowo oczyszcza wodę z drobnych cząstek stałych, które mogły wraz z wodą przeniknąć z instalacji. Ecoperla Profine POU 3 stanowi bardzo dobrą propozycję do niewielkich mieszkań oraz domów korzystających z wody wodociągowej bądź wody dobrej jakości. Dzięki takiej inwestycji będzie można wreszcie zapomnieć o dźwiganiu ciężkich zgrzewek wody butelkowanej, która w dodatku nie należy do najtańszych.
Zarówno w przypadku Ecoperla Profine POU 2, jak i Ecoperla Profine POU 3 bardzo ważny argument stanowią wkłady filtracyjne o ogromnej trwałości. Są w stanie uzdatnić nawet do 10 000 litrów wody, czyli nawet do 5 razy więcej niż przeciętne! W zestawie są wszystkie niezbędne elementy montażowe i dokładna instrukcja obsługi. W tym także dedykowana, designerska wylewka do montażu w okolicy zlewozmywaka.
Dokładne informacje o Ecoperla Profine POU 2, jak też Ecoperla Profine POU 3 znajdują się w recenzji od polskiej marki Ecoperla poświęconej tym produktom:
Ultrafiltracja FT-Line 3
A to już trzecia propozycja, która składa się z trzech etapów uzdatniania wody. Pierwszym z nich jest wstępny wkład mechaniczny, dalej wkład węglowy z węglem granulowanym oraz membrana ultrafiltracyjna. Zajmuje niewiele miejsca i jest bardzo dobrze wykonany. FT-Line 3 również posiada dedykowaną wylewkę.
Smaczna woda w ekologicznym wydaniu
System ultrafiltracji nie jest przeznaczony dla każdego, jednak z całą pewnością znajdzie wielu zwolenników. Ekologiczne i ekonomiczne działanie, a przy tym niewielka ilość zajętego miejsca oraz pozostawianie minerałów w wodzie to zdecydowane plusy, które mogą przeważyć o wyborze własnie takiego filtra kuchennego. Potrzebujesz pomocy w podjęciu decyzji? Skontaktuj się z nami!
Komentarze (4)