- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 8130 odwiedzin
- comment 3 komentarzy
Jesień, zima i wczesna wiosna o okres, w którym bardzo łatwo o różnego rodzaju infekcje i przeziębienia oraz kłopoty związane ze zdrowiem. W takim wypadku staramy się sięgać nie tylko po leki, ale również po babcine sposoby. Jednym z nich jest picie odpowiednich ilości wody podczas choroby. Czy to naprawdę może pomóc? Czy jakość wody także będzie miała znaczenie?
Wiele osób mówi, aby w czasie przeziębienia, gorączki, objawów grypy oraz innych dolegliwości pić dużo wody. Dlaczego? Podobno pomaga złagodzić dolegliwości i szybciej zażegnać kiepskie samopoczucie. Czy jest w tym prawda?
Nawodnienie organizmu - pamiętaj o tym zawsze!
Przede wszystkim warto przypomnieć, że już samo właściwe nawadnianie organizmu jest w stanie przynieść wiele korzyści. Zyskujemy dobrą formę, koncentrację, fantastyczne samopoczucie, lepszą odporność. O tym wszystkim pisaliśmy już w artykule: Czy prawidłowo nawadniasz swój organizm? Dodatkowe informacje na ten temat także w artykule: Zadbaj o siebie, czyli jak mieć wodę zawsze przy sobie i dbać o nawodnienie?
Właściwe uzupełnianie płynów jest bardzo istotne w okresie wzmożonych zachorowań. Woda może pomóc w załagodzeniu przekrwienia błony śluzowej, co przełoży się na mniejsze objawy kataru i znacznie łagodniejszy ból gardła. Przyjmowanie właściwych ilości wody sprawia, że krew jest prawidłowo dotleniana, a wszystkie toksyny nie pozostają na długo w organizmie. Dodatkowo woda wspomaga układ odpornościowy i mięśnie – innymi słowy, trudniej nam zachorować.
Na gorączkę woda!
Wysoka temperatura ciała powoduje, że niezbędne są w organizmie większe ilości wody. Im gorączka jest wyższa, tym więcej swoich zasobów wytracamy podczas walki z chorobą. Organizm zwiększa temperaturę ciała, by lepiej radzić sobie z zarazkami i zwalczaniem choroby. Woda reguluje temperaturę i pomaga nie doprowadzić do przegrzania organizmu.
Po co pić dużo wody, kiedy chorujemy?
Wielu lekarzy wspomina o tym, żeby podczas choroby pić dużo wody. Pamiętać o nawodnieniu bardziej niż zwykle, ponieważ dzięki temu szybciej wrócimy do formy. Ale co to konkretnie oznacza? Woda jest niezbędna do dokładnego przepłukania organizmu. Dzięki niej mogą zostać wypłukane metabolity z przestrzeni międzykomórkowych. Dzięki wodzie środowisko wewnątrz nas staje się zasadowe, a takie jest bardzo niekomfortowe dla zarazków. Przy tym najlepiej nawadniać się wodą o temperaturze zbliżonej do naszego ciała, wtedy przyswaja się najlepiej i ma szansę zadziałać najszybciej. Dodanie do niej cytryny bądź imbiru sprawia, że wzbogacamy ją w cenną witaminę C.
Innym zadaniem wody w trakcie przeziębienia jest to, że doskonale nawilża śluzówki. Dzięki temu o wiele łatwiej zniesiemy uporczywy katar czy bóle gardła.
Jaka woda będzie najlepsza do picia?
Lekarze i dietetycy najbardziej polecają picie ciepłej wody z cytryną oraz imbirem. Polecane są także zioła, napary, zielona herbata oraz świeże, naturalne, tłoczone soki. To wszystko dostarcza witamin i wzmacnia organizm! Warto też korzystać z babcinych sposobów. Nie znasz? W Internecie znajdziesz całe mnóstwo porad w tym temacie!
Jaką wodą się nawadniać podczas choroby?
Jakość wody zawsze jest tak samo ważna, jak i wypijane ilości. Przede wszystkim należy zadbać o to, aby woda była jak najbardziej bezpieczna, nie stanowiła żadnego zagrożenia dla zdrowia, była smaczna, o odpowiednim zapachu i barwie.
W przypadku wody wodociągowej jest to zazwyczaj bardzo łatwe. Jeśli już zdarzy się potrzeba doszlifowania jej właściwości, to możemy takie urządzenia bez problemu dobrać na własną rękę. Więcej na ten temat pisaliśmy już w artykule: Woda wodociągowa a uzdatnianie na własną rękę - kiedy to ma sens? Najczęściej potrzebna jest filtracja mechaniczna, poradzenie sobie z wyczuwalnym chlorem oraz wysokim stopniem twardości wody, o którym więcej w tekście: Twarda woda - co to za zjawisko? Dodatkowe informacje także w filmiku od polskiej marki Ecoperla:
W przypadku własnego ujęcia wody zawsze warto zacząć od kompleksowej analizy ze względu na fakt, że to sam właściciel powinien zatroszczyć się o jakość wody w swoim ujęciu. Szczegóły na ten temat znajdziecie w artykule: Co może kryć woda ze studni? Czy zawsze trzeba uzdatniać? Tu, aby uzyskać odpowiednie właściwości wody czasami należy zastosować nawet kilka urządzeń do uzdatniania wody, składających się na stację.
Tu jednak skupmy się na rozwiązaniach, które pozwolą poprawić jakość wody pitnej i uzyskać taką, która będzie idealna do bezpośredniego spożycia, ale również przygotowania napojów gorących i potraw. Oto sposoby na wodę idealną na przeziębienie!
Uzdatnianie wody na cały dom
Idealnym sposobem na wodę do picia, jeśli poszukujemy rozwiązania na całą instalację hydrauliczną, będzie założenie zestawu, składającego się ze zmiękczacza wody oraz kolumny węglowej. Dzięki takiej stacji uzdatniania wody można uzyskać wodę miękką, o idealnym smaku, zapachu, barwie, wolną od szkodliwych farmaceutyków, substancji toksycznych, pestycydów, chloru i jego pochodnych. Uzdatniana w ten sposób woda idealnie sprawdza się także podczas kąpieli, zwłaszcza w przypadku osób z wrażliwą skórą.
Takim zestawem może być połączenie zmiękczacza wody Ecoperla Toro 35 lub Ecoperla Softower z kolumną węglową Ecoperla Carbotower. O takich zestawach i ich popularności pisaliśmy już w artykule: Zmiękczacz wody i filtr z węglem aktywnym - połączenie idealne!
Jeśli w domu nie ma wystarczająco dużo miejsca na taką stację uzdatniania wody, dobrym rozwiązaniem będzie kompaktowe urządzenie, które łączy w sobie funkcje zmiękczacza wody i kolumny węglowej. Takim produktem jest Ecoperla Hero – kompaktowy zmiękczacz wody z węglem aktywnym. To urządzenie posiada aż 40 litrów idealnie dobranej, wysokiej jakościowo mieszanki złóż filtracyjnych. Pierwszą warstwę stanowi wysokiej klasy węgiel aktywny impregnowany srebrem, zaś drugą monosferyczna żywica jonowymienna. Więcej o tym niezwykłym urządzeniu 2 w 1 w recenzji od polskiej marki Ecoperla:
Filtry kuchenne
Inną propozycją, jeśli zależy nam tylko na uzdatnianiu wody przeznaczonej do picia oraz szczególnie do małych mieszkań, może być filtr kuchenny. To niewielkie urządzenia do montażu pod zlewozmywakiem, które uzdatniają wodę na kilku etapach.
Bardzo popularnym rozwiązaniem jest odwrócona osmoza. To filtr wody, który oczyszcza ją nawet z drobnych, pojedynczych jonów. O dokładności tych niezwykłych produktów pisaliśmy już w artykule: Odwrócona osmoza jako proces - skąd się wzięła? Na czym polega? Jednym z najpopularniejszych urządzeń tego typu w naszym sklepie internetowym jest odwrócona osmoza Ecoperla Rosa z wkładem rewitalizującym Ecoperla Elixir. Dzięki niej można uzyskać dwa rodzaje wody. Z jednej strony to bardzo dokładnie oczyszczona woda, idealna do gotowania, napełniania drobnego AGD, przyrządzania potraw. Z drugiej dzięki tej odwróconej osmozie można korzystać z wody pełnej magnezu i wolnego wodoru. Sprawdźcie sami:
Inną propozycją jest ultrafiltracja. To urządzenia bardzo ekologiczne i ekonomiczne, jednak przeznaczone jedynie do doszlifowania jakości wody średnio i mało zanieczyszczonej. Membrana ultrafiltracyjna jest w stanie usunąć z wody cząsteczki maksymalnej wielkości 0,1 mikrona. Poprawie ulegają także właściwości organoleptyczne wody. Przykład takich urządzeń? Seria Ecoperla Profine POU, w skład której wchodzi filtr dwuetapowy Ecoperla Profine POU 2 oraz trzyetapowy Ecoperla Profine POU 3:
Z dobrą wodą wyjdziesz na zdrowie!
Woda wysokiej jakości, spożywana w odpowiednich ilościach pomaga nie tylko wyzdrowieć, ale również zapewnia całą masę innych korzyści na co dzień. Jeśli poszukujesz idealnego sposobu na poprawę jakości wody w swoim domu, koniecznie daj nam znać. Pomożemy Ci w doborze najlepszego rozwiązania! Odwiedź zakładkę kontakt!
Komentarze (3)