- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 2916 odwiedzin
- comment 5 komentarzy
Filtr kuchenny to coraz częstsze wyposażenie kuchni, nieważne czy mowa o domach jednorodzinnych, mieszkaniach, czy też przestrzeniach biurowych. Aby takie urządzenie działało w pełni wydajnie i zapewniało wodę najwyższej jakości, nie powinno zostać pozostawione samo sobie. Potrzebna jest odpowiednia konserwacja. Na szczęście to nic trudnego!
Woda butelkowana nie jest w modzie
Rozważania na temat tego, czy woda butelkowana to na pewno dobry wybór powracają w mediach co jakiś czas i to z coraz mocniejszym wydźwiękiem. Ten temat podejmowaliśmy już w artykule: Woda z kranu czy z butelki? Skąd pobierać wodę pitną?
Głównym problemem wody butelkowanej jest nie tylko znacznie wyższa cena w porównaniu z wodą kranową, ale i samo opakowanie. Niezaprzeczalnym jest stwierdzenie, że plastik i śmieci zalewają świat. Obecna moda na ekologię przyczynia się do tego, że konsumenci mają coraz większą świadomość zagrożeń, jakie niesie ze sobą nadmierna produkcja odpadów i niewystarczający recykling.
Jednym ze skutków jest odwrót od kupowania zgrzewkami wody w plastikowych opakowaniach na rzecz bardziej przyjaznych środowisku rozwiązań. Jednym z pomysłów na ograniczenie produkcji śmieci w gospodarstwach domowych jest montaż podzlewozmywakowego filtra kuchennego.
Zobacz, ile możesz zyskać z filtrem kuchennym
Filtry kuchenne to ostatnimi czasy ogromny hit. Zyskują popularność i pyta o nie coraz więcej osób. To niewielkie urządzenia, które swoje działanie opierają na kilku etapach filtracji wody, najczęściej za pomocą odpowiednich wkładów. Najprostsze filtry kuchenne mogą bazować nawet na jednym bądź dwóch wkładach (najczęściej mechaniczny i węglowy), natomiast złożone systemy odwróconej osmozy oprócz membrany i wkładów mogą być też dodatkowo wyposażone w lampę bakteriobójczą i liczyć nawet do ośmiu etapów. O tym, jakie dokładnie urządzenia są do wyboru znajdziecie informacje tutaj: Popularne systemy do filtracji wody w kuchni
Filtr kuchenny zazwyczaj montuje się w okolicy zlewozmywaka. Niektóre z urządzeń potrzebują podłączenia do odpływu kanalizacji oraz montażu oddzielnej wylewki na oczyszczoną wodę. Sama instalacja jest prosta i producenci rekomendują samodzielne podjęcie takiego działania.
Główną zaletą filtrów kuchennych jest zapewnienie dostępu do czystej wody o właściwościach organoleptycznych w pełni dopasowanych do potrzeb odbiorców o każdej porze, w każdych ilościach.
Woda oczyszczana za pomocą filtra kuchennego nadaje się nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale również jako baza napojów, zup i innych potraw. Ponadto jest świetna do przemywania delikatnych powierzchni, warzyw, owoców. Dobrze sprawdza się do mycia twarzy, zwłaszcza w przypadku alergików. Jeśli mamy założony filtr kuchenny, który redukuje twardość wody, to ta idealnie sprawdzi się do gotowania i zasilania małego AGD, jak parowar, żelazko, ekspres do kawy czy czajnik.
Oczyszczoną wodę można ze sobą zabrać w dowolne miejsce, wykorzystując w tym celu bidon lub termos wielokrotnego użytku.
Korzystając z filtrów kuchennych można więc zmniejszyć ilość odpadów, ale i wyrobić w sobie oraz rodzinie dobry nawyk picia wody, a przy okazji poprawić też walory potraw i napojów przygotowywanych na jej bazie.
A jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat tego, ile wody powinna pić Twoja rodzina przeczytaj: Czy prawidłowo nawadniasz swój organizm?
Bez serwisu nie da rady
Wielu użytkowników filtrów kuchennych na początku mylnie sądzi, że sam zakup filtra kuchennego jest wystarczający, by osiągnąć pożądane efekty związane z czystością wody. Należy brać pod uwagę, że wszelkie zanieczyszczenia osadzają się na wkładach i (ewentualnie) membranach. Z czasem może zebrać się ich na tyle dużo, że zabraknie miejsca na adsorpcję nowych i do procesu oczyszczania wody zwyczajnie nie dojdzie.
Ponadto mocno zanieczyszczone wkłady mogą stać się doskonałym środowiskiem do rozwoju drobnoustrojów. Wśród nich mogą znaleźć się gatunki szkodliwe dla zdrowia.
Przy filtrach kuchennych, niezależnie od rodzaju, liczy się więc pamięć o regularnym wykonywaniu dwóch istotnych czynności:
- Wymianie wkładów w celu zachowania wydajności oczyszczania wody
- Dezynfekcji całego filtra kuchennego w celu zachowania higieny i bezpieczeństwa
Czy serwis filtra kuchennego można przeprowadzić samodzielnie?
Zdecydowanie tak! Choć samo działanie i wygląd niektórych modeli filtrów kuchennych mogą budzić co do tego wątpliwości niektórych użytkowników, to w rzeczywistości serwis jest bardzo prosty, a w dodatku nie powinien zająć specjalnie dużo czasu.
Wymiana wkładów to właściwie jedynie odkręcenie kloszy bądź zdjęcie obudowy, demontaż zużytych wkładów i założenie nowych w ich miejsce. Dezynfekcja z kolei opiera się na dozowaniu do środka odpowiedniego preparatu i przepłukaniu filtra kuchennego.
Jeśli nie chcemy wykonywać tych czynności samodzielnie, zawsze można skorzystać z usług profesjonalnego serwisu. Wiele firm z branży uzdatniania wody oferuje taką możliwość. W tym przypadku należy się jednak liczyć ze znacznie wyższymi kosztami. W grę wchodzi nie tylko cena zestawu wkładów i preparatu do dezynfekcji, ale też koszt dojazdu i samej usługi serwisu.
Wymiana wkładów w filtrach kuchennych - to warto wiedzieć
Regularna wymiana wkładów, zgodnie z zaleceniami producenta to niezwykle ważna kwestia. Zazwyczaj dokonuje się jej raz na pół roku, jednak wcale nie jest to regułą. Sporo zależy od jakości wody surowej, która trafia na wkłady filtracyjne.
W przypadku własnego ujęcia potrzeba częstszego zakupu zestawu wkładów i wymiany może być bardziej prawdopodobna. Wynika to z faktu, że taka woda nie jest wstępnie oczyszczana, a więc może zawierać w sobie sporo różnych substancji, które będą osiadały w dużej ilości na powierzchni wkładów, przez co doprowadzą do ich szybszego zużycia.
W przypadku korzystania z wody wodociągowej wkłady nie powinny ulegać tak szybkiemu zanieczyszczeniu. Tutaj możliwa jest wymiana nawet z częstotliwością co 12 miesięcy.
Większość producentów filtrów kuchennych, a już zwłaszcza systemów odwróconej osmozy proponuje zestawy półroczne oraz roczne wkładów filtracyjnych.
Rodzaje wkładów filtracyjnych
W większości filtrów kuchennych znajdziemy wkłady mechaniczne oraz węglowe.
Te pierwsze służą zatrzymywaniu wszelkich cząstek stałych, które mogły przedostać się wraz z wodą z ujęcia bądź instalacji. Dobrym przykładem są tu choćby cząstki rdzy czy drobny piasek. Choć wiele zależy od jakości wody, to wkłady tego typu najczęściej są wymieniane przez użytkowników po około 6 miesiącach.
Wkłady węglowe wystarczy zazwyczaj wymienić po upływie 12 miesięcy. Dotyczy to zarówno węgla w postaci granulowanej, jak i prasowanej. Te wkłady to doskonały sposób na poprawę właściwości organoleptycznych wody, jak smak, zapach i barwa.
Jeśli w kuchni znajduje się system odwróconej osmozy, nanofiltracji lub ultrafiltracji, niezbędna będzie wymiana membrany dopasowanej do konkretnego rodzaju i modelu urządzenia. W tym przypadku częstotliwość wymiany jest jednak mniejsza niż ma to miejsce w odniesieniu do wkładów filtracyjnych. Przykładowo żywotność membrany osmotycznej może wynosić nawet 5 lat.
To nie są jedyne wkłady, które mogą znajdować się w filtrach kuchennych. W kontekście odwróconej osmozy możemy mówić o komponentach wzbogacających wodę w dodatkowe składniki, na przykład: wkłady mineralizujące, wkłady rewitalizujące, wkłady bioceramiczne. One również muszą z czasem zostać zastąpione nowymi, ponieważ ich wydajność zwyczajnie spada. Tutaj częstotliwość wymiany jest zależna od zaleceń producenta – warto o tym przeczytać lub podpytać sprzedawcę w razie wątpliwości.
Dezynfekcja filtrów kuchennych - dlaczego warto?
Woda, przepływa nie tylko przez wkłady filtracyjne, membrany, ale również wężyki, wylewkę. Może pozostawiać po sobie osad. Nie chodzi tu tylko o wytrącone wapń, magnez czy żelazo, ale również osad pochodzenia organicznego. To oznacza, że w zakamarkach filtra kuchennego mogą bytować bakterie i zarodniki, stanowiące niebezpieczeństwo dla zdrowia.
Osad pochodzenia organicznego i nieorganicznego to nie tylko możliwość negatywnego wpływu na organizm, ale i problemy z przepływem wody oraz gorsza jakość wody uzyskanej po filtracji.
Na szczęście temu wszystkiemu da się zapobiec za pomocą dezynfekcji urządzenia. Producenci oferują różne preparaty pod postacią płynu lub tabletek. Taki proces wystarczy przeprowadzić raz w roku, najlepiej przed wymianą zestawu wkładów, by być pewnym, że oczyszczana woda jest bezpieczna, a całe uzdatnianie przebiega higienicznie.
Preparaty dezynfekujące przeznaczone do filtrów kuchennych skutecznie usuwają powstałe osady oraz zabezpieczają przed rozwojem drobnoustrojów wewnątrz urządzenia.
Ecoperla Antibacter - prosta i skuteczna dezynfekcja
Obecnie użytkownicy filtrów kuchennych do dezynfekcji posiadanych urządzeń bardzo chętnie wybierają Ecoperla Antibacter. Płyn jest w fiolce do jednokrotnego użytku. Nie trzeba odmierzać preparatu, ani specjalnie męczyć się z dozowaniem.
Jak to działa i w jaki sposób należy zaaplikować Ecoperla Antibacter? O tym w video:
Dzięki zastosowaniu Ecoperla Antibacter filtr kuchenny zostanie dokładnie zdezynfekowany: od kloszy i wkładów, przez wężyki, aż po samą wylewkę. Duża zawartość aktywnego chloru gwarantuje pewne i szybkie działanie. Dodatkowe informacje o tym preparacie także w artykule: Poznaj nowości od marki Ecoperla wspomagające filtrację wody!
Warto zadbać o swój filtr kuchenny
Jak widać, konserwacja i serwis domowego filtra kuchennego to żadna sztuka. Wystarczy chwila, by zapewnić wydajne i higieniczne działanie oraz w pełni bezpieczną wodę o doskonałym smaku. Koszty utrzymania filtra kuchennego nie są wysokie i wcale nie potrzeba poświęcać mu dużo czasu, by działał zgodnie z oczekiwaniami przez wiele lat.
Komentarze (5)