Top Horizontal Menu
Categories Title Background
Cart Background
Product Name Color
Price Color
NEW label Background
SALE label Background
Button Background
Reset

Hide this block from Back-office after setting colors.

Jakość wody a drobne AGD. Jakiej wody użyć do czajnika, żelazka, ekspresu do kawy?

Wielu producentów drobnego sprzętu AGD przestrzega swoich klientów przed stosowaniem surowej wody z kranu. Jej jakość ma bowiem fundamentalne znaczenie dla żywotności większości urządzeń stosowanych w każdym domu. Nie wiesz, jakiej wody użyć do czajnika, żelazka, albo ekspresu do kawy? Sprawdź, na co zwrócić uwagę.  

Eksploatacja sprzętu AGD w kontekście jakości wody

W Polsce, niezależnie od ujęcia, mamy zazwyczaj do czynienia z wodą twardą lub średnio twardą. W praktyce oznacza to liczne problemy, między innymi z eksploatacją urządzeń AGD. Wysoki stopień twardości wody w instalacji jest bowiem równoznaczny z występowaniem kamienia kotłowego, który skutecznie obniża wydajność wielu sprzętów, takich jak pralka i zmywarka, ale też czajnik, ekspres do kawy, żelazko czy parownica. Osad odkłada się warstwami na elementach grzewczych, które po krótkim czasie wymagają wymiany. Czasami wiąże się to z koniecznością przeprowadzenia kosztownego serwisu, a niekiedy może oznaczać nawet zakup nowego sprzętu. Wiele istotnych informacji na temat twardej wody znajdziesz w artykule: Twarda woda - co to za zjawisko? Czym dokładnie jest kamień kotłowy i skąd się bierze wyjaśnia również zamieszczony poniżej materiał filmowy. 

Wpływu twardej wody na drobny sprzęt AGD nie wolno bagatelizować. Zanim jednak przystąpisz do walki z problemem, warto poznać jego źródło i potencjalne zagrożenia. Drobny sprzęt AGD może w dzisiejszych czasach kosztować krocie, a wszelkie awarie lub wymiana jakichkolwiek elementów urządzenia oznaczają dodatkowe wydatki. Warto przy tym pamiętać, że na uszkodzenia narażone są wszystkie urządzenia mające kontakt z wodą, w tym także ekspres do kawy, żelazko i czajnik. Przeczytaj także: Kamień kotłowy - wróg Twojego AGD.

Twarda woda a czajnik

Kamień kotłowy odkładający się w czajniku przede wszystkim negatywnie wpływa na smak przygotowywanych napojów. Jeśli wpadnie do szklanki i przez przypadek dostanie się do ust, będzie także nieprzyjemnie trzeszczał między zębami. Ponadto fatalnie prezentuje się w przezroczystych naczyniach. Stosowanie miękkiej wody gwarantuje dla odmiany różnicę w smaku napojów, ale też dłuższą żywotność czajnika. Musisz bowiem wiedzieć, że niektóre rodzaje czajników gromadzą więcej kamienia niż inne. Chodzi przede wszystkim o urządzenia z grzałkami spiralnymi, do których osad przywiera bardziej, niż w przypadku czajników z grzałkami płytowymi. 

Twarda woda a ekspres do kawy

Jeśli tak, jak ja należysz do grona osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez  aromatycznej małej czarnej, twarda woda może skutecznie zepsuć Ci humor. Nie dość, że skutecznie pogarsza smak kawy, i to niezależnie od wyjściowej jakości produktu, to na dodatek sprawia, że ekspres znacznie gorzej radzi sobie z odkamienianiem. Na grzałce i na obudowie systematycznie gromadzi się także kamień kotłowy, co finalnie prowadzi do awarii sprzętu.

Twarda woda a żelazko z generatorem pary

Jeżeli stopień twardości wody w instalacji jest wyjątkowo wysoki, może to doprowadzić do przedwczesnego zniszczenia generatora pary w żelazku. Żywotność tego typu urządzenia skraca się wówczas do kilku miesięcy. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że żelazko w pewnym momencie zaczyna brudzić ubrania. 

Jak dokładnie sprawdzić stopień twardości wody w domu?

O tym, czy z Twojego kranu płynie twarda woda możesz się przekonać bez specjalistycznych badań, czy profesjonalnej analizy. Pierwsze sygnały świadczące o obecności kamienia kotłowego w domowej instalacji to uporczywy osad pojawiający się na dnie czajnika lub w zbiorniku na wodę w ekspresie do kawy. Zawsze jednak warto się upewnić, co wypływa z Twojego kranu. Na ten temat dowiesz się więcej z artykułu: Po czym poznać, że woda jest twarda?

Jeśli jednak korzystasz z lokalnego wodociągu, dokładny stopień twardości wody znajdziesz prawdopodobnie na stronie internetowej swojego dostawcy. W zakładce dotyczącej jakości powinny znajdować się aktualne parametry wody, która płynie z Twojego kranu. Stopień twardości wody możesz również sprawdzić samodzielnie za pomocą specjalnego testera. Do użytku domowego polecam szczególnie paskowe testery twardości wody. Jeśli chcesz uzyskać bardziej precyzyjny wynik, wówczas doskonale sprawdzi się kropelkowy tester twardości wody. Praktyczne wskazówki dotyczące metodologii wykonania takiego badania znajdziesz w poniższym materiale filmowym. 

Jeśli korzystasz z wody z własnego ujęcia, wtedy najlepszą opcją jest profesjonalna analiza wody, dzięki której można wykryć również inne przekroczenia obecne w wodzie. Więcej przydatnych informacji na ten temat znajdziesz w artykule: Czy warto zlecić analizę wody? Po co jest potrzebna?

Jak dbać o drobne AGD; czyli redukujemy stopień twardości wody

Z problemem twardej wody można walczyć doraźnie, na przykład przy pomocy odkamieniaczy, albo odpowiednio skoncentrowanych preparatów czyszczących. Dużą skuteczność wykazują także ocet i kwasek cytrynowy, metody stosowane z powodzeniem przez nasze mamy i bacie. Zamiast jednak walczyć ze skutkami twardej wody, lepiej wyeliminować samą przyczynę kamienia kotłowego. Można to zrobić na kilka różnych sposobów. Zachęcam do zapoznania się z treścią artykułu: Jak skutecznie radzić sobie z twardą wodą?

Jak system odwróconej osmozy może uratować drobny sprzęt AGD?

Nie ulega wątpliwości, że wśród prywatnych użytkowników sporą popularnością cieszą się systemy odwróconej osmozy. Można je dostać zarówno w wersji przeznaczonej do przemysłu, jak i na użytek klienta indywidualnego. Urządzenia dedykowane gospodarstwom domowym mają obecnie niewielkie gabaryty, dlatego z powodzeniem zmieszczą się w ciasnej przestrzeni, np. pod zlewozmywakiem. Zazwyczaj montuje się je w kuchni, ponieważ uzdatniają wodę tylko w miejscu poboru. Odwrócona osmoza stanowi zatem doskonały sposób na oczyszczanie wody do celów spożywczych. Usuwa z niej zanieczyszczenia stałe, metale ciężkie, substancje odpowiedzialne za pogorszenie smaku i zapachu, bakterie, wirusy i grzyby, a także jony powodujące wysoki stopień twardości wody. Oczyszczoną wodę można pić bezpośrednio z wylewki, przygotowywać z niej kawę, używać do żelazka, parownicy i gotować w czajniku. Więcej na ten temat znajdziesz w poprzednim artykule: Czy woda po odwróconej osmozie nadaje się do picia?, a o tym jak dokładnie działa odwrócona osmoza dowiesz się z poniższego filmu. 

Zmiękczacze wody - niezawodne w walce z twardą wodą

Jeśli pozwalają Ci na to warunki, najbardziej optymalnym rozwiązaniem, które ochroni drobny sprzęt AGD jest centralny zmiękczacz wody. Wybór tego typu urządzeń jest naprawdę spory, więc bez problemu dobierzesz model idealnie dopasowany do Twoich potrzeb. Koniecznie zapoznaj się też z artykułem: Jak wybrać idealny zmiękczacz wody do domu? 

Dla niedużych rodzin poszukujących rozwiązań maksymalnie ekonomicznych, najlepszym wyborem będą modele kompaktowe, takie jak Ecoperla Toro 24 lub Ecoperla Toro 35. Jeśli przewidujesz duże zużycie wody  wtedy polecam kompaktowy zmiękczacz wody Ecoperla Slimline 24 z funkcją sterowania przez WiFi i aplikację ConnectMySoftener. Aby pozbyć się z wody jonów odpowiedzialnych za wysoki stopień twardości, a jednocześnie poprawić jej parametry organoleptyczne, możesz wypróbować kompaktowy zmiękczacz wody z węglem aktywnym Ecoperla Hero. Jeśli masz ograniczoną przestrzeń na montaż zmiękczacza wody, najbardziej optymalnym rozwiązaniem może się z kolei okazać urządzenie z serii Ecoperla Vita

Nie obawiaj się natomiast, że zmiękczanie wody nadwyręży domowy budżet. Wszystko zostało wyjaśnione w poniższym materiałem filmowym. 

Twarda woda to nie problem, jeśli wiesz co robić

Nie ulega wątpliwości, że twarda woda prowadzi do szybszego zużycia lub przedwczesnej awarii drobnego sprzętu AGD. Winą za taki stan rzeczy należy obarczyć przede wszystkim kamień kotłowy, który nie tylko niszczy poszczególne elementy, ale wpływa też negatywnie na obudowę urządzenia. Drobne sprzęty AGD, takie jak żelazko, ekspres do kawy czy czajnik będą Ci zatem służyły dłużej, jeśli zadbasz o jakość stosowanej w nich wody. Wbrew pozorom to całkiem proste zadanie i niewielka inwestycja, dzięki której możesz uratować przed awarią drogie urządzenia, a jednocześnie korzystać z benefitów płynących z posiadania w instalacji miękkiej wody. 

Powiązane produkty

Komentarze (4)

    • Tico
    • 2023-06-30 22:09:59
    Bardzo istotne informacje. Teoretycznie wszyscy o tym wiemy, ale niewiele robimy. Problem godny przemyślenia.
    • Jasiek
    • 2023-07-19 15:38:52
    My mamy Ecoperla Slimline 24 i jesteśmy bardzo zadowoleni. Nie sądziłem, że będzie to duża zmiana, ale jednak. Kawa z uzdatnionej wody naprawdę smakuje inaczej. I nie musimy ciągle odkamieniać czajnika!
    • Fiolka
    • 2023-08-02 13:25:11
    Zastanawiam się nad zakupem zmiękczacza wody i mam pewną wątpliwość. Czy w tym przypadku wystarczy tester paskowy, albo kropelkowy czy lepiej od razu wykonać kompleksową analizę wody w laboratorium? Dodam, że mamy wodę ze studni.
    • 2023-08-07 13:14:49
    Zastanawiam się, jak ktokolwiek w dzisiejszych czasach może egzystować z twardą wodą w kranie. U nas wciągu roku popsuły się dwa czajniki, które wręcz obrosły kamieniem kotłowym. Żeby było ciekawiej to były sprzęty od naprawdę dobrych producentów. Teraz mamy całkiem przeciętny czajnik (ze średniej półki cenowej), ale zamontowaliśmy zmiękczacz wody i różnica jest diametralna. Nawet zdarza się, że do ekspresu leję wodę z kranu i kawa smakuje zupełnie dobrze.

Nowy komentarz

arrow_upward