- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 651 odwiedzin
- comment 4 komentarzy
Kłopoty z trawieniem dotykają dziś bardzo wiele osób. Aby zapomnieć o problemach trawiennych, walkę warto prowadzić na wielu frontach. Podstawę stanowi bez wątpienia wprowadzenie zdrowych nawyków, takich jak uprawianie sportu, rezygnacja z używek, czy unikanie przetworzonej żywności. Ulgę można też przynieść jelitom za pomocą wody. To właśnie ona pozwala zachować odpowiednią ilość soków żołądkowych, bierze udział w procesie trawienia, a także uczestniczy w transporcie składników odżywczych do wszystkich komórek ciała. Warto przy tym pamiętać, że ważna jest nie tylko dobowa podaż wody, ale również jej skład. Jaka woda jest zatem najlepsza na dobre trawienie?
Problemy trawienne to zmora naszych czasów
Jak pokazują statystyki, co 8. Polak może mieć problemy z wypróżnianiem, ale sporadyczne zaparcia zdarzają się znacznie częściej. Dlaczego te dane są tak niepokojące? Otóż, prawidłowo działające jelita mają kluczowe znaczenie dla naszego samopoczucia i kondycji całego organizmu. Układ trawienny jest bowiem odpowiedzialny za wchłanianie pokarmów i dostarczenie wszystkim narządom składników odżywczych, które gwarantują efektywne działanie i rozwój. Jeśli pracuje nieefektywne, zaczynają się problemy. Być może zainteresuje Cię także artykuł: Woda a jakość potraw - jaki ma wpływ?
Jaką rolę pełni woda podczas trawienia?
Woda uczestniczy w procesach detoksykacji organizmu, usuwa toksyny oraz zbędne produkty przemiany materii. Regularne nawadnianie wspomaga też prawidłowy metabolizm, a tym samym zapobiega zaparciom i usprawnia procesy trawienne. Prawidłowe działanie enzymów trawiennych zależy od odpowiedniej ilości wody w ślinie, żółci oraz w soku żołądkowym i jelitowym. Z kolei skutkiem niedoboru wody może być wysychanie jamy ustnej, niska produkcja śliny i zaburzenia elektrolitowe. Przeczytaj również: Woda pomoże Ci schudnąć! Jaka woda najlepsza podczas odchudzania?
Woda na dobre trawienie, czyli jaka?
Choć prawidłowe nawodnienie ma olbrzymie znaczenie dla zdrowia i kondycji naszego organizmu, liczy się także jakość spożywanej wody. Osoby, które borykają się z problemami układu pokarmowego powinny zadbać, aby ich woda była nie tylko pozbawiona zanieczyszczeń, a także bogata w:
- Wodorowęglany (normują pH pomiędzy przełykiem a żołądkiem, neutralizują kwasy żołądkowe)
- Siarczany (działają przeczyszczająco, poprawiają perystaltykę jelit i stan błony śluzowej jelit)
- Magnez (uczestniczy w procesach trawienia)
- Wapń (bierze udział w rozkładaniu składników odżywczych)
Takim składem charakteryzują się wody lecznicze lub wysokozmineralizowane. Ich przyjmowanie najlepiej jednak poprzedzić konsultacją z lekarzem. W warunkach domowych, warto natomiast sięgać po wodę, która jest czysta, świeża i wolna od mikroorganizmów. Lepiej natomiast unikać spożywania wody gazowanej, ponieważ szybciej zaspokaja pragnienie, przez co ilość wypijanych płynów maleje. Jednocześnie, obecny w takiej wodzie dwutlenek węgla może powodować uciążliwe wzdęcia, gazy oraz inne dolegliwości gastryczne. Więcej dowiesz się z artykułu: Słodzone, kolorowe napoje czy woda do picia - co lepiej wybrać?
Jak pić wodę przy problemach trawiennych?
Wiesz już, jaki skład powinna mieć woda, która przynosi ulgę jelitom i zapewnia wsparcie w procesach trawiennych. Olbrzymie znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego ma także sposób picia wody.
Najlepsze efekty przynosi bowiem picie wody w temperaturze pokojowej. Mając to na uwadze, pierwszą szklankę warto spożywać na czczo. Zimna woda, choć uważana za smaczniejszą, prowadzi do zwężania naczyń krwionośnych, co finalnie utrudnia wchłanianie składników odżywczych. W przypadku ciepłej wody jest dokładnie na odwrót - naczynia krwionośne się rozszerzają, więc komórki mogą przyswoić więcej składników mineralnych. Stosując się do tej zasady, można szybciej zauważyć pozytywne efekty picia wody. Pamiętaj jednak, aby w przypadku poważnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zadbać o konsultację się z lekarzem. Po poradę do specjalisty zgłoś się również wtedy, gdy zamierzasz sięgnąć po wodę bardzo silnie zmineralizowaną.
Przy problemach gastrycznych należy zwracać szczególną uwagę na odpowiednie nawodnienie organizmu. Nie każdy pamięta, że uczucie pragnienia jest już oznaką odwodnienia organizmu. Dwa litry wody dziennie należy więc przyjmować niezależnie od tego, czy chce nam się pić czy nie. W tym celu, warto zainwestować w praktyczny termos lub butelkę wielorazową, na przykład Ecoperla Ecobott, wykonaną w całości z trzciny cukrowej. Jest pojemna, zajmuje niewiele miejsca i łatwo ją utrzymać w czystości, a ponieważ zawsze jest pod ręką, nie jest trudno wypracować rutynę regularnego nawadniania.
Jak zadbać o dobrą wodę w domu?
Na rynku istnieje co najmniej kilka sposobów na poprawę jakości wody, zarówno w kuchni, jak i w całym domu. Finalnie, wszystko zależy od Twoich preferencji, zapotrzebowania na wodę i oczywiście od wielkości domowego budżetu.
Dobrej jakości filtry kuchenne
Smaczną i zdrową wodę można uzyskać decydując się na filtr kuchenny przeznaczony do montażu w szafce, zazwyczaj pod zlewozmywakiem. Wybór modeli jest bardzo szeroki, dlatego każdy znajdzie urządzenie idealnie dopasowane do swoich potrzeb i oczekiwań. O najważniejszych zaletach korzystania z filtra kuchennego przeczytasz w artykule: Poznaj 10 zalet filtrów kuchennych! Dlaczego warto mieć taki w kuchni?
Jeśli dysponujesz ograniczoną przestrzenią lub chcesz jedynie “podszlifować” właściwości swojej kranówki, najlepiej sprawdzą się urządzenia pracujące na zasadzie ultrafiltracji i uzdatniające wodę na bieżąco. Membrana ultrafiltracyjna zatrzymuje zanieczyszczenia o wielkości do 0,1 mikrona, ale pozostawia naturalnie występujące w wodzie minerały. Decydując się na urządzenie Ecoperla Profine POU 3 możesz również liczyć na poprawę smaku i zapachu.
Osoby, które oczekują najwyższej jakości wody, powinny natomiast sięgnąć po systemy odwróconej osmozy, której doskonałym przedstawicielem jest Ecoperla Rosa. To właśnie w tym urządzeniu po raz pierwszy został dodany wkład rewitalizujący wodę Ecoperla Elixir (zamiast standardowego mineralizatora). Podczas filtracji, woda jest nie tylko oczyszczana, ale też wzbogacana magnezem, a przy okazji znacząco wzrasta jej pH. W efekcie, codzienne spożycie wody po filtracji za pomocą wkładu Ecoperla Elixir nie tylko pobudza pracę jelit, ale też zapewnia zdrowszy sen i bardziej wydajną pracę serca oraz pozostałych mięśni. Przeczytaj także: Czy woda po odwróconej osmozie nadaje się do picia? Sprawdź również, jak działa odwrócona osmoza.
Filtry z węglem aktywnym
Jeśli dążysz również do poprawy smaku i zapachu wody, możesz sięgnąć po filtry z węglem aktywnym. Wkłady filtracyjne wypełnione takim złożem stanowią często element filtrów kuchennych, ale można je założyć również na cały dom. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się kolumna węglowa, która przygotowuje wodę na cele spożywcze, ale sprawia także, że staje się idealna do kąpieli, gdyż nie powoduje przesuszenia czy podrażnień skóry.
Zdrowa woda to zdrowe jelita i koniec z zaparciami
Dobre nawyki związane z regularnym piciem wody są niezwykle ważne dla utrzymania organizmu w dobrej kondycji. To także jedno z tych rozwiązań, które mogą przynieść naszym jelitom naprawdę dużą ulgę. Eksperci zalecają nawet, aby czysta woda stanowiła ok. 70% całkowitego spożycia płynów w ciągu doby. Zamiast więc wydawać krocie na ziołowe herbatki, czy napoje w butelkach, warto sięgnąć po filtry kuchenne, dzięki którym z Twojego kranu popłynie nie tylko smaczna, ale też zdrowa i bezpieczna woda.
Komentarze (4)