- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 567 odwiedzin
- comment 4 komentarzy
W ostatnich latach zaostrzające się przepisy wymusiły gruntowne modernizacje stacji uzdatniania wody, czym spowodowały poprawę jakości wód powierzchniowych i podziemnych. Jednak czy rzeczywiście można bezkrytycznie powiedzieć, że woda w kranie jest pozbawiona wszelkich zagrożeń? Z pewnością nie! Farmaceutyki, pestycydy, ropopochodne i mikroorganizmy chorobotwórcze to nadal realne zagrożenie. W dzisiejszym artykule sprawdzimy, jak dużym problemem są wirusy w wodzie. Co trzeba o nich wiedzieć? Jak się przed nimi chronić?
Skąd biorą się wirusy w wodzie?
Wirusy dostają się do źródeł wody zazwyczaj poprzez zanieczyszczenie wtórne. Ma to miejsce podczas wypłukiwania wody z pól lub w wyniku przesiąkania ścieków z kanalizacji do obiegu wody. Osoby, które spożywają skażoną wodę wydalają cząsteczki patogenów (wiriony) podczas oddychania i kaszlu. W efekcie wirusy przenoszą się na innych żywicieli, nawet jeśli nie mieli oni bezpośredniej styczności ze źródłem skażenia. Niestety, badania wody pitnej pod kątem obecności wirusów są wykonywane sporadycznie. Profesjonalna analiza wody jest natomiast konieczna w przypadku korzystania z własnego ujęcia oraz zawsze wtedy, gdy zachodzi podejrzenie skażenia. Do wykrywania wirusów w wodzie stosuje się techniki oparte na hodowli komórkowej, a także wykorzystując metodę mikroskopii elektronowej i immunomikroskopii oraz hemaglutynację bierną i bardzo dokładne testy molekularne. Zachęcam w tym miejscu do zapoznania się z poprzednimi artykułami: Badanie wody ze studni - czemu warto je wykonać? Komu je zlecić? oraz Czy warto zlecić analizę wody? Po co jest potrzebna?
Zagrożenia dla człowieka spowodowane przez wirusy w wodzie
Woda odgrywa istotną rolę w przenoszeniu wielu patogenów. Warto natomiast pamiętać, że wszystkie mikroorganizmy chorobotwórcze to mezofile. W praktyce oznacza to, że optymalna temperatura ich wzrostu i rozwoju mieści się w granicy 30–40°C. Z drugiej jednak strony, specyficzna budowa wirusów powoduje, że mogą zachowywać swoje właściwości infekcyjne również w wodzie o temperaturze wyraźnie niższej. Dość ważnym czynnikiem jest także stopień zanieczyszczenia wody związkami chemicznymi.
Jakie wirusy mogą się znajdować w wodzie pitnej?
Wirusy przenoszone drogą wodną stwarzają realne zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Wiele z nich powoduje infekcje już przy niewielkich dawkach. Najczęstsze objawy wirusów przenoszonych drogą wodną to zapalenie żołądka i jelit, biegunka, bóle brzucha, wymioty i gorączka. W niektórych przypadkach zakażenie może prowadzić do niebezpiecznych chorób, takich jak zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, czy zapalenie mózgu. W tej grupie patogenów zazwyczaj wymienia się:
- Wirusy zapalenia wątroby A i B
- Enterowirusy
- Rotawirusy
- Norowirusy
- Astrowirusy
- Adenowirusy
Jak uzdatniać wodę, aby wyeliminować z niej wirusy?
Z uwagi na strukturę komórkową, wirusy wykazują większą odporność na niszczące je procesy uzdatniania wody niż bakterie. Aby wygrać walkę z tymi patogenami, należy w związku z tym stosować rozwiązania o potwierdzonej skuteczności.
Dezynfekcję wody przeznaczonej na cele spożywcze można przeprowadzić na kilka różnych sposobów. W warunkach domowych świetnie sprawdzają się filtry kuchenne z systemem odwróconej osmozy, jednak wiele osób decyduje się także na montaż bakteriobójczej lampy UV. Połączenie tych dwóch metod uzdatniania wody daje spektakularne efekty gwarantując bezpieczną wodę prosto z kranu.
System odwróconej osmozy
Filtry kuchenne z systemem odwróconej osmozy, z dokładnością do pojedynczych jonów, usuwają z wody metale ciężkie i pierwiastki radioaktywne, farmaceutyki, pestycydy, chlor i jego pochodne, niektóre związki kancerogenne, a także grzyby, bakterie i wirusy. Tak precyzyjna filtracja wynika z budowy membrany osmotycznej, która zawiera mikroskopijne pory o średnicy zaledwie 0,0001 mikrona. Co to oznacza w praktyce? Wielkość otworu w membranie osmotycznej jest około 200 razy mniejsza niż najmniejszy znany nauce wirus.
Bakteriobójcze lampy UV
Aby zyskać 100% pewności, że w wodzie nie ma żadnych wirusów, system odwróconej osmozy warto uzupełnić przy pomocy lampy UV, które stosuje się do dezynfekcji.
Najważniejszym komponentem lampy bakteriobójczej jest żarnik UV. Urządzenie generuje promieniowanie elektromagnetyczne o długości fali od 10 nm do 400 nm, która niszczy DNA wirusów, co w efekcie uniemożliwia też ich dalsze namnażanie w wodzie. W tym kontekście największą skuteczność wykazują fale o długości 254 nm. Przeczytaj: Lampy UV do wody - jak dokładnie działają?
Lampy bakteriobójcze, pomimo prostej budowy, charakteryzują się wysoką skutecznością potwierdzoną licznymi badaniami. Przed zakupem lampy UV warto wziąć pod uwagę, że urządzenie wymaga podłączenia do prądu, o napięciu wystarczającym do aktywacji promieniowania. Dowiedz się: Jak działa promieniowanie ultrafioletowe w lampach UV? Co warto wiedzieć? Jednocześnie, ze względu na delikatność poszczególnych komponentów urządzenia, przez lampę powinna przepływać woda bez zanieczyszczeń fizykochemicznych i mechanicznych. Zanim zdecydujesz się na konkretny model lampy sterylizującej, przeczytaj: Dlaczego lampy UV do dezynfekcji wody to dobry wybór?
Własne ujęcie wody - czy chlorowanie usuwa wirusy z wody?
Oprócz odwróconej osmozy i lamp UV, do dezynfekcji wody stosuje się także chlorowanie. Ponieważ aktualnie jest to jedna z najtańszych dostępnych metod, cieszy się dużą popularnością wśród właścicieli studni głębinowych. Niestety, chlorowanie wody w kontekście usuwania z niej wirusów ma bardzo ograniczoną skuteczność. Powszechnie stosowane dawki chloru skutecznie usuwają z wody bakterie, jednak nie eliminują wszystkich wirusów, które wykazują szczególnie wysoką dporność na działanie chloru i jego pochodnych. Aby całkowicie usunąć z wody wirusy, trzeba zastosować ponad dwudziestokrotnie większą dawkę niż w przypadku bakterii, czy innych mikroorganizmów. Nie pozostaje to oczywiście bez wpływu na smak i zapach wody i może być niebezpieczne dla zdrowia ludzi korzystających z takiej wody. Przeczytaj również: Chlorowanie wody ze studni - najczęściej zadawane pytania.
Zdrowa woda bez wirusów w zasięgu ręki
Jeśli podejrzewasz obecność wirusów w wodzie, szczególnie tej przeznaczonej do spożycia, konieczna jest natychmiastowa interwencja. Zanim będzie za późno, postaw na skuteczne metody uzdatniania wody, dzięki którym kranówka stanie się nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bezpieczna. Na rynku dostępne liczne filtry kuchenne z systemem odwróconej osmozy oraz doskonałe jakościowo lampy UV, a producenci prześcigają się w proponowaniu coraz bardziej innowacyjnych rozwiązań. Jeśli mimo to, nie wiesz, co wybrać, zachęcam do kontaktu.
Komentarze (4)