- today
- favorite 1 polubień
- remove_red_eye 16932 odwiedzin
- comment 11 komentarzy
Czy woda po odwróconej osmozie nadaje się do picia? – to jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby, które chcą poprawić jakość wody spożywczej w swojej kuchni, jednak mają pewne obiekcje, co do wyboru metody odwróconej osmozy. W Internecie krąży wiele mitów dotyczących tych urządzeń. Dziś czas obalić jeden z nich!
Systemy odwróconej osmozy to jedne z najbardziej znanych i rozpowszechnionych urządzeń do filtracji wody w gospodarstwach domowych. Były znane w Polsce jeszcze w latach 90-tych i przez tak długi czas zdołały zdobyć wielu zwolenników, jak i przeciwników.
Różne opinie rodzą mity. Najczęściej powtarzanym jest ten o wyjałowieniu wody przez odwróconą osmozę oraz niewielkich różnicach między wodą destylowaną a wodą osmotyczną. Czy jest to jednak prawdą? Czy woda po odwróconej osmozie może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie?
Jak działa odwrócona osmoza?
W procesie odwróconej osmozy usuwane są nawet bardzo małe cząsteczki, jak na przykład jony. Urządzenia składają się z kilku etapów oczyszczania wody. W podstawowych zestawach znajdziemy: wkłady mechaniczne, wkłady węglowe i oczywiście najważniejszy komponent – półprzepuszczalną membranę osmotyczną.
Przed membraną osmotyczną musi zostać zastosowana wstępna filtracja mechaniczna. Ten etap ochrania główny element odwróconej osmozy przed uszkodzeniami, przedwczesnym zapchaniem drobnymi cząstkami mechanicznymi. Równie ważny jest wkład z węglem aktywnym, ponieważ membrana ma tendencję do ogromnej adsorpcji chloru, co może skutkować szybkim spadkiem żywotności.
Surowa woda pochodząca z własnego ujęcia bądź wodociągu przepływa przez podłączone urządzenie. Działanie jest zwykle napędzane siłą ciśnienia w instalacji, choć istnieje możliwość zakupu zestawu z pompą. Na każdym z etapów usuwane są zanieczyszczenia innego typu.
W zależności od modelu odwróconej osmozy, oczyszczona woda jest gromadzona w zbiorniku na magazynowanie wody bądź dostarczana bezpośrednio do użytkownika przez wylewkę dołączoną do zestawu.
Membrana osmotyczna - najdokładniejsze oczyszczanie wody
Membrana osmotyczna jest niesamowicie dokładna i przez swoje błony przepuszcza jedynie praktycznie czystą wodę. Na powierzchni zatrzymuje wszystkie zanieczyszczenia, które były wcześniej obecne w wodzie – nawet te wielkości jonów. Niechciane substancje są w późniejszym etapie odprowadzane do kanalizacji.
Tak dobre efekty filtracji wody są możliwe dzięki budowie membrany. Posiada mikroskopijne pory o wielkości 0,0005 mikrona. Woda jest przez nie przeciskana pod wpływem ciśnienia.
Więcej o systemach odwróconej osmozy dowiesz się z artykułu: Odwrócona osmoza - najczęściej zadawane pytania
Minerały w wodzie - czy trzeba się obawiać o ich brak?
Przez to, że membrana osmotyczna jest tak dokładna z wody usuwane są nie tylko niepożądane substancje chemiczne, ale również minerały. Wiele osób obawia się pić wodę osmotyczną właśnie z tego powodu i często rezygnuje z zakupu systemu.
Prawda jest jednak taka, że nie ma się czego obawiać. Minerały są potrzebne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak te najlepiej przyswajalne, w dużych ilościach znajdują się w pożywieniu, a nie w wodzie.
Ponadto minerały zawarte w wodzie są zazwyczaj pochodzenia nieorganicznego. Organizm przyswaja je z wielkim trudem lub nie przyswaja wcale. Co innego z minerałami pochodzenia organicznego, czyli tymi z warzyw i owoców.
Tutaj warto podać kilka przykładów dla niedowiarków. Jeśli chodzi o wapń to dzienne zapotrzebowanie wynosi od 500 d0 1000 mg. Z wodą w ciągu dnia jesteśmy w stanie spożyć go jedynie do 100 mg, natomiast zjadając około 100 gram orzechów dostarczymy około 250 mg wapnia.
Dziennie powinniśmy dostarczać około 220 - 400 mg magnezu. Ten występuje w wodzie w śladowych ilościach i na pewno nie pokryje potrzeb, jednak wystarczy 100 g ryżu, by dostarczyć go już około 120 mg. Dużo magnezu zawierają również orzechy i ziarna sojowe.
Podobnie jest z potasem. W wodzie występuje w śladowych ilościach. Co innego w suchych owocach, otrębach pszennych, ziemniakach czy orzechach.
Wystarczy więc postawić na wzbogacenie codziennej diety o odpowiednie produkty, by dostarczyć do organizmu wystarczające ilości minerałów. Opinia o tym, że minerały głównie czerpiemy z wody jest błędna.
Czy woda po odwróconej osmozie szkodzi zdrowiu?
Na półkach w sklepach znajdziemy wody lecznicze o wysokiej mineralizacji. Są one polecane osobom w celu uzupełnienia substancji mineralnych przy występowaniu konkretnych schorzeń. Jeśli jednak człowiek jest zdrowy i odżywia się prawidłowo, a jego dieta jest zbilansowana, nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, aby spożywał wodę oczyszczoną przez system odwróconej osmozy.
Przy okazji warto obalić mit o tym, że woda po odwróconej osmozie jest tym samym, czym woda destylowana i nie wolno jej pić. Procesy pozyskiwania wody oraz ich skład znacznie różnią się od siebie. To zupełnie odmienne rodzaje obróbki wody.
Nieprawdą jest też, że woda z odwróconej osmozy wypłukuje minerały z organizmu. Potwierdzają to przeprowadzone i szeroko opisane badania, których autorem jest Agencja Ochrony Środowiska w USA. Potwierdzenia ich wyników i stwierdzeń można poszukiwać także w „Water Technology Magazine”.
Mineralizacja wody w odwróconej osmozie
Argumenty dotyczące diety bogatej w minerały i tego, że jest najlepszym rozwiązaniem nie zawsze są wystarczające. Nie można jednak mówić o tym, że systemy odwróconej osmozy nie pozwalają na spożywanie wody zmineralizowanej. Wręcz przeciwnie!
Nowoczesne systemy odwróconej osmozy są coraz bardziej dostosowane do potrzeb i oczekiwań ich użytkowników. Stąd rozwiązania mające na celu zapewnić odbiorcom wodę posiadającą minerały, o właściwym pH.
Wśród stosowanych sposobów można wymienić dodatkowe stopnie filtracji, takie jak wkłady mineralizujące bądź rewitalizujące oraz nowość – wbudowane mieszacze wody.
Mineralizator
Wkłady mineralizujące są jednymi z najczęściej spotykanych dodatków do podstawowej filtracji wody w systemach odwróconej osmozy. Woda, przepływając przez jego wnętrze, jest wzbogacana w minerały takie jak: wapń, potas, magnez, sód, chlorki.
Wkład rewitalizujący
Innym sposobem na wzbogacenie wody w cenne minerały jest wkład rewitalizujący. To ciekawa alternatywa tradycyjnych wkładów mineralizujących. Dodaje wodzie właściwości prozdrowotnych.
Wewnątrz wkładu znajdziemy złoże, które wchodzi w reakcję z przepływającą wodą. Rezultatem jest uzupełnienie w wolny wodór oraz magnez. Badania dotyczące działania wkładów tego typu wykazały znaczny wzrost pH wody, nawet do wartości przekraczającej 9. Taka woda jest polecana sportowcom, osobom będącym na diecie i chcącym zadbać o stan swojego organizmu.
Woda po wkładzie rewitalizującym ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy, mięśniowy, ciśnienie. Obniża poziom stresu. To też dobry i naturalny sposób na walkę z wolnymi rodnikami.
Mieszacz w odwróconej osmozie
Dość interesującym rozwiązaniem jest mieszacz wbudowany w system odwróconej osmozy. To innowacja, którą można odnaleźć w naprawdę nowoczesnych modelach.
Zastosowanie mieszacza niesie ze sobą kilka ważnych zalet. Przede wszystkim istnieje możliwość dostosowania stopnia mineralizacji wody do swoich potrzeb. Sami możemy regulować stężenie minerałów obecnych w wodzie, którą będziemy spożywać.
Po drugie w tym przypadku mówimy o minerałach naturalnie występujących w wodzie, a nie dodanych w procesie uzdatniania i przepływu przez odpowiednie złoże.
Jaki system odwróconej osmozy wybrać?
Systemy odwróconej osmozy są obecnie jednymi z najbardziej spopularyzowanych filtrów kuchennych dostępnych na rynku. Duży wybór sprawia, że producenci cały czas wprowadzają nowe rozwiązania.
Wśród urządzeń znajdziemy systemy zbiornikowe oraz bezzbiornikowe, z podstawowymi etapami filtracji, jak i nawet z ośmioma, w tym z lampą bakteriobójczą. Dzięki temu z pewnością każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie, dopasowanego pod względem gabarytów i funkcji do swoich potrzeb.
Jeśli zależy Wam na zapewnieniu stałej higienicznej i bezpiecznej filtracji wody, to dobrym wyborem będzie odwrócona osmoza wyprodukowana przez włoską firmę Atlas Filtri. Atlas Filtri OASIS DP SANIC posiada powłokę bakteriostatyczną, która ochrania przed rozwojem mikroorganizmów na powierzchni kloszy, a także wkładów. Więcej informacji o tym systemie uzdatniania wody i powłoce Microban tutaj: Seria Atlas Filtri Sanic robi furorę! Dlaczego jest tak popularna?
Miłośnikom zdrowego trybu życia, którzy chcą czerpać z wody jak najwięcej i na co dzień pić taką o właściwościach prozdrowotnych, warto zaproponować system odwróconej osmozy Ecoperla Rosa. Ten produkt to sześć etapów filtracji wody. Ostatni stanowi wkład rewitalizujący Ecoperla Elixir.
Złoże zastosowane w Ecoperla Elixir to magnez w najczystszej postaci. Kiedy przepływa przez nie oczyszczona woda, dochodzi do reakcji w wyniku której woda jest wzbogacana w spore ilości magnezu, natomiast dodatkowo zyskuje także wolny wodór. Więcej na temat Ecoperla Elixir w artykule: Ecoperla Elixir - alternatywa dla jonizatorów wody
O innych rodzajach filtrów kuchennych w artykule: Popularne systemy do filtracji wody w kuchni
Mity o odwróconej osmozie obalone
Choć nadal krąży wiele różnych mitów na temat odwróconej osmozy, a spora część przeciwników za wszelką cenę próbuje udowodnić, że nie jest to dobre rozwiązanie, w rzeczywistości trudno zaprzeczyć, iż jest to najdokładniejszy sposób na filtrację wody dostępny na rynku. Z nią można mieć pewność, że spożywana woda jest bezpieczna.
Rozwój technologii i wprowadzanie nowych rozwiązań sprawiają, że obecność minerałów w wodzie również przestaje być problemem. Urządzenia z roku na rok stają się coraz wygodniejsze w użytkowaniu, bardziej ekonomiczne i dostosowane do potrzeb współczesnego użytkownika. Oby tak dalej!
Komentarze (11)